Veiligheidsladder verplicht per 2022

Geschreven door Dennis Mattijssen en gepubliceerd op 03-05-2021

Automatische controle en validatie van SCL-certificering door For Suppliers

Met ingang van 2022 is het voor alle ondertekenaars van de Governance Code Bouw (GCVB), verplicht om gebruik te maken van de veiligheidsladder, ofwel de Safety Culture Ladder (SCL). Opdrachtgevers hoeven zich niet te verzekeren van een aansprakelijkheid voor een ongelukken op de bouwplaats.

Focus op je core business

Het verkrijgen van een SCL-certificering is één ding. Het communiceren van de certificering is een andere. Het kan een hoop werk zijn om voor elke offerte de aanbieding certificaten bij elkaar te verzamelen en te versturen. Als opdrachtgever heb je wat beters te doen dan (naast VCA, SNA, ECM enzovoort) al die ingestuurde SCL-certificaten te controleren. En dan zijn er nog de KvK-gegevens, de (verplichte) WKA. Al dat papierwerk, daar zit eigenlijk niemand op te wachten.

Het voordeel van werken voor leveranciers is dat jouw bedrijf hiermee de zekerheid heeft dat je ten alle tijden beschikt over alle belangrijke informatie, kosten bespaart en de kwaliteit van gegevensstroom wordt verbeterd. Naast de gebruikelijke gegevens, wordt de SCL-certificatie standaard door Voor leveranciers gecontroleerd en gevalideerd.

Hoe werken de tredes van de veiligheidsladder?

De tredes staan ​​symbool voor het veiligheidsbewustzijn binnen de onderneming. Een hogere veiligheidsbewustzijn levert een hogere trede op. Het gaat om cultuur én gedrag. Door middel van een SCL-certificaat kunnen bouwondernemers aantonen hoe hoog het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie is. Voor opdrachtgevers geeft het certificaat de garantie dat de (onder-) aannemer van een werk op een veilige manier werkt.